Forstå kraften av renters rente med vår enkle kalkulator

Bruk vår renters rente kalkulator for å beregne hvor mye penger du kan tjene passivt over tid ved å sette inn penger på høyrentekonto eller andre spareløsninger banker i Norge tilbyr.

kr.
%
kr.
Rentegodtgjørelse
Vist datoformat
ÅrSaldo
20251 170 kr
20261 348,50 kr
20271 535,93 kr
Investert beløp1 000 kr
Månedlige innskudd360 kr
Sluttsummen1 535,93 kr

Hva er renters rente?

Renters rente betyr at du opptjener rente på tidligere renteinntekter i tillegg til innskuddsbeløpet. Dette sørger for at avkastningen din vokser mer hvert eneste år selv om rentenivået er det samme.

Effekten av renters rente blir spesielt tydelig over lengre perioder. Jo lenger pengene dine får lov til å vokse, desto mer vil renters rente bidra til den samlede avkastningen.

Dette gjelder imidlertid ikke bare for sparing, men også for gjeld. Hvis du har gjeld og betaler renter, kan renters rente arbeide mot deg, og gjelden kan øke raskere enn du kanskje forventer.

I praksis betyr dette at det å starte tidlig med sparing eller å betale ned gjeld så tidlig som mulig, gir deg en betydelig fordel på sikt. Renters rente er et kraftig verktøy som kan jobbe enten for eller mot deg avhengig av hvordan det brukes.

Hva er en renters rente kalkulator?

En renters rente kalkulator tar høyde for nåværende rentenivå og ditt opprinnelige innskudd, og lar deg se hvor mye pengene dine vokser over tid når du ikke bruker dem.

Dette verktøyet er en flott måte å motivere deg selv til å spare mer penger over tid. I tillegg til dette kan du også legge til et fast månedlig sparebeløp på kalkulatoren. Da får du se effekten av hvor mye små beløp kan bli på bare noen få år, og i tillegg utnytte deg av renters rente.

Husk at dette er kun et stipulert beløp som kan endre seg over tid. Rentenivået kan både øke og reduseres i løpet av spareperioden, noe som kan ha enten et positivt eller negativt utfall i forhold til det stipulerte beløpet du får på en kalkulator.

Men dette gir deg en ypperlig måte å sammenligne tilbud fra forskjellige banker samtidig for sparing, slik at du kan finne spareløsninger som passer best for ditt budsjett og tidshorisont.

Forklaring på hvordan du skal bruke kalkulatoren

En renters rente kalkulator har ganske enkle funksjoner som er enkle å forstå for de fleste. Vi skal gå gjennom dem punkt for punkt slik at du raskt kan beregne hvor mye sparepenger du har over en gitt periode du velger selv.

 • Startbeløp: Her skal du skrive innskuddet du starter sparekontoen med.

 • Rente: Skriv inn nåværende rente på sparekontoen du ønsker å benytte deg av

 • Månedlige tillegg: Skriv inn sparebeløpet du ønsker å sette inn hver måned

 • Spareperiode: Antall år du ønsker å spare pengene

Kalkulatoren vil også gi deg oversikt over alle detaljene du trenger for å se pengene dine vokse med:

 • Rentegodtgjørelse

 • Tabell

 • Linjediagram

 • Søylediagram

 • Investert beløp

 • Månedlige innskudd

 • Sluttsummen

Tabellen viser hvor mye du har spart i løpet av antall år du velger, og diagrammene viser deg hvor mye pengene dine vokser over tid ved hjelp av renters rente.

Hva er effekten av renters rente?

Ettersom renten blir beregnet ikke bare på det opprinnelige beløpet, men også på tidligere opptjent rente, akselererer veksten over tid. Selv små årlige rentesatser kan føre til betydelige summer når de har tid til å akkumulere over flere år eller tiår. for å illustrere dette, har vi laget en tabell nedenfor hvor du kan se hvor mye 100 000 kroner kan vokse over 10 år med en gjennomsnittlig rente på 5 %.

År | Beløp | Renteavkastning

1 | 100 000 | 5000

2 | 105 000 | 5250

3 | 110 250 | 5512.5

4 | 115 762.5 | 5788.12

5 | 121 550.62 | 6077.53

6 | 127 628.15 | 6381.4

7 | 134 009.56 | 6700,47

8 | 140 710 | 7035.5

9 | 147 745.54 | 7387.27

10 | 155 132,8 | 7756,54

Totalt 162 889.46

Uten å sette inn et eneste beløp i tillegg, kan du tjene 62 889 kroner i løpet av 10 år dersom renten holder seg på 5 %. Effekten blir enda bedre dersom du har muligheten til å avsette et lite månedlig beløp på 2000 kroner i tillegg. Da ender du opp med 476 560 kroner i løpet av en 10 års periode.

Tips til deg som ønsker å få mest mulig ut av renters rente

Det er enkelt i dag å opprette en spareavtale hos de fleste banker. Men hvordan sørger du for at du holder deg til avtalen? Her har vi samlet flere tips til deg som ønsker å få mest mulig ut av sparepengene sine, og i tillegg holde ut så lenge som mulig med sparingen.

Ordne med automatiske trekk

For å sørge for at du holder deg til spareplanen din, kan det være lurt å opprette automatisk trekk i nettbanken hver måned som går direkte til sparekontoen. Da vil du føle deg mer forpliktet til å spare pengene fremfor forbruk. På de fleste sparekontoer er det mulig å opprette automatiske overføringer hver måned. Men dersom du ikke finner dette i nettbanken din, så kan kundeservice helt sikkert hjelpe deg med dette.

Sett opp et månedlig budsjett

Få en god oversikt over forbruket ditt hver måned for å unngå at du ikke bruker opp penger du har planlagt til sparing. Sett opp et budsjett på alle dine kostnader på mat, fritid og andre utgifter du har per måned for å finne råd til penger du kan spare. Har du god økonomi er dette selvfølgelig ikke så viktig. Men det er ganske vanlig at folk dropper spareavtaler dersom de ikke finner råd i hverdagen til dette.

Prioriter å betale ned gjeld

Har du mye gjeld fra før er det også viktig å prioritere dette fremfor sparing. Du kan selvfølgelig gjøre begge deler, men gjeld har som regel høyere rente enn det du vil få på en sparekonto. Dermed kan du ende opp med å tape penger når du ikke prioriterer nedbetaling. Har du mye dyr forbruksgjeld kan du prøve å refinansiere dette. Prøv vår lånekalkulator for å beregne hvor mye du kan spare.

Sett inn oppsparte beløp jevnlig

Vi får alle litt ekstra penger inn i løpet av året. Enten det er skattepenger, feriepenger eller halv skatt i desember. Prøv å sette av noen av disse midlene til sparing dersom du ikke har mulighet for en fast spareavtale per måned. I løpet av et år kan du helt sikkert finne muligheter for å spare noe ekstra og tjene godt på renters rente av disse pengene.

Vurder nye sparemuligheter etter hvert

Det finnes mange forskjellige plasseringsmuligheter i Norge, ikke bare høyrentekontoer. Etter hvert som pengene dine vokser, eller om rentemarkedet går ned, kan du vurdere aksjefond, aksjekontoer, rentefond eller mange andre spareformer som bankene i Norge tilbyr. Etter hvert som du får mer sparepenger, er det viktig å allokere midlene dine slik at du blir mindre sårbar ved rentenedgang.

Sett deg et fornuftig sparemål

Hva er det du sparer penger til; Er det ny bil, pensjon eller kanskje utenlandsstudier for barna? Tenke over hva du sparer penger til, og sett opp et fornuftig spareplan til når du skal bli ferdig.

Skal du sette pengene på et høyrentekonto, kan du planlegge sparingen fra 5 til 10 år for å kjøpe det du ønsker deg. Sett opp et konkret mål om hvor mye penger du ønsker å spare i løpet av året, og følg med jevnlig på hvor mye nærmere du er målet ditt. Dette vil nok gi deg mer motivasjon enn å spare uten mål og hensikt, og kan heller se frem til hvordan du skal bruke disse pengene.

Kan det være lurt å låne penger istedenfor å spare?

Å få muligheten til å låne penger kan være en stor fordel med tanke på store innkjøp som bolig eller annen eiendom. I tillegg kan det i enkelte tilfeller lønne seg å kjøpe inn varer du trenger dersom de er på tilbud og kan tilbakebetale pengene raskt. Å bruke et kredittkort for nødvendige kjøp kan også være en fornuftig løsning, så lenge balansen betales fullt ut hver måned for å unngå høye rentekostnader.

Men normalt er det mer lønnsomt å heller spare opp nok penger til å kjøpe det du trenger, da rentenivået på lån er som regel langt høyere enn hva du kan forvente i avkastning på forskjellige spareprodukter fra norske banker.

Konklusjon

En sparekalkulator som kalkulerer renters rente kan være et ypperlig verktøy for deg som ønsker å komme i gang med sparing. Det blir mer motiverende å se hvor mye pengene dine kan vokse over tid, fremfor å sjekke bankutskriften en gang i året. Men sett deg klare sparemål og sørg for at du holder deg til spareavtalen ved å legge dette til ditt månedlige budsjett. Da vil du fort se fordelen av å spare penger til det du trenger fremfor å låne opp mer hele tiden til forbruk.

Se tilgjengelige lån